Prekyslenie organizmu - hrozba alebo mýtus ?

22.07.2021


V našej ambulancií môžete často počuť vetu: "ústami si kopeme svoj vlastný hrob." Väčšina pacientov sa len pousmeje a neuvedomuje si, aká hlboká pravda je v nej ukrytá. Jednou zo zdravotných hrozieb spojených so zlou životosprávou je aj takzvané prekyslenie organizmu. Pre celkové zdravie ľudského organizmu je dôležitá acidobázická rovnováha. Udržuje stabilitu vnútorného prostredia - vyvážený pomer medzi tvorbou a vylučovaním kyselín a zásad. Množstvo zdravotných problémov dnešnej doby je možno pripísať práve procesu, ktorý sa deje vo vnútri tela - prekysleniu. Viaceré štúdie skúmali a analyzovali paralyzujúce účinky prekyslenia na náš organizmus. Všetky došli k záveru, že jeho následky môžu byť viac než vážne. Spája sa aj so život ohrozujúcimi ochoreniami ako sú rakovina. Týmto výskumom sa zaoberal už v roku 1931Dr. Otto Warburg, laureát Nobelovej ceny, ktorý povedal: "Žiadna choroba, vrátane rakoviny nedokáže prežívať v zásaditom prostredí." Zistil, že rakovinu spúšťajú v tele kyselinotvorné patogénne organizmy (kvasinky, plesne a podobne), preto by sa tejto oblasti mala venovať zvýšená pozornosť.

Keď sú pH úrovne v ľudskom tele v nerovnováhe, začnú sa objavovať aj mnohé iné zdravotné problémy. Medzi najčastejšie patrí: chronická únava, alergia, ekzémy, astma, poruchy imunity, onkologické ochorenia, artróza, osteoporóza, degeneratívne poškodenie kĺbov, zápcha, hnačka, gynekologické zápaly a výtoky, neplodnosť, chronické bolesti hlavy, cukrovka, metabolické poruchy, nadváha, opuchy, vysoký krvný tlak, ateroskleróza, kŕčové žily, kazovosť zubov, padanie vlasov, obličkové a močové kamene, vysoká hladina cholesterolu v krvi či žlčové kamene.

Veľmi dôležité je uvedomiť si, že narušené, kyslé prostredie v tenkom čreve je živnou pôdou pre premnoženie kvasiniek, a tým ku kvasinkovým infekciám. Kvasné procesy v oblasti tenkého čreva neumožňujú správne trávenie a vstrebávanie živín do krvi. Pokiaľ sa podobné procesy v oblasti tenkého čreva opakujú, dochádza k poruchám imunitného systému, k prekysleniu organizmu. Kvasné procesy umožňujú rast kvasiniek a plesni. Plesne produkujú jedovaté splodiny, ktoré poškodzujú celú látkovú výmenu.

Organizmus udržuje svoje pH v normále aj vďaka minerálom. Je to hlavne pomocou vápniku, ale i ďalších minerálov a vitamínov. Rezerva vápniku je z 99 % v kostiach a 1 % v telových tekutinách. Pri dlhodobom prekyslení organizmu sa vápnik odoberá z kostí, čo vedie k rednutiu kostí - osteoporóze. Vápnik okrem toho zaisťuje i funkčnosť všetkých svalov. Pri jeho nedostatku vzniká únava svalov, znížená pohyblivosť a svaly sú ochabnuté. Napríklad chronická únava máva často príčinu v nedostatku vápnika a minerálnych látok na svalovej úrovni.

Nedostatkom vápniku trpí i funkčnosť nášho imunitného systému, pretože je potrebný pre aktiváciu funkcie enzýmov. Pri neutralizácií kyselín v organizme určitým minerálom vzniká chemicky kyslá soľ. Pokiaľ títo soľ nemôže odísť z tela prirodzenými cestami, hľadá telo riadené pudom sebazáchovy úložisko pre tieto škodliviny. Sú to miesta a orgány, ktoré dočasne tento nápor vydržia a nedôjde k ich bezprostrednej dysfunkcii. U každého jedinca je to iné miesto v tele a každý si tak zakladá na iné ochorenie (artróza, obličkové kamene, gynekologické výtoky, vysoký krvný tlak, žlčníkové kamene a pod). Podľa Dr. Lindy Farsetto, ktorá sa na Kalifornskej Univerzite (UCLA) zaoberá acidobázickou rovnováhou, vedie naše telo boj s pochybným výsledkom, pri ktorom vyčerpáva všetky svoje rezervy, čo vedie k poškodeniu obličiek a pečene - našich najdôležitejších detoxikačných orgánov. Pri štúdiu približne 100 starších osôb zistila, že v tukových tkanivách skladujeme kyslé toxíny namiesto toho, aby sme ich prostredníctvom obličiek vylúčili.

Základom pre zlepšenie stavu prekysleného organizmu je nastolenie acidobázickej rovnováhy. Dodržiavajte zásady stravovania napísané nižšie a dostatočný pitný režim. K tomu, aby ste odbúrali kyslé látky v tele, potrebujete doplniť látky zásadité - vrátane minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Pri prekyslení organizmu telo horšie odoláva vonkajším vplyvom, preto posilňujte imunitu.

Jedálniček pri odkyslení organizmu

Dodržujte určité zásady stravovania:

• Zaraďte do jedálnička zásadotvorné a neutrálne potravíny.

• Jedzte pravidelne ovocie, zeleninu, strukoviny a celozrnné pečivo.

• Ovocie je ideálne sezónne - z klimatického pásma, kde žijete.

• Pri výbere celozrnného pečiva si dávajte pozor, aby to nebolo len zafarbené biele pečivo.

• Znížte konzumáciu bieleho pečiva a ďalších produktov z bielej múky.

• Zaraďte do jedálnička zásadité potraviny ako sú zemiaky, pohánka, sója.

• Obmedzte na minimum konzumáciu alkoholu, kofeínu, jednoduchých cukrov a perlivých nápojov..

• Pite neperlivú vodu, zelené čaje, bylinné čaje a zeleninové šťavy.

• Nejedzte v zhone.

Vaša strava by mala byť predovšetkým pestrá. Prekyslenie organizmu nesúvisí iba so stravovacími návykmi, ale aj s komplexnou životosprávou, ktorú vediete. Obmedzte stres , fajčenie, nezabúdajte ani na zdravý spánok a zaraďte do svojho života viac pohybu.