Umelé sladidlo Aspartam

26.05.2021


Mnohí ľudia s cieľom schudnúť alebo ozdraviť svoj životný štýl automaticky siahajú po umelých sladidlách. Veď biely cukor je jed, no nie? Je však vhodné bližšie sa zamerať na to, čo denne dávame svojmu telu. Na trhu sú dostupné rôzne umelé sladidla s rôznym chemickým zložením. Medzi najpoužívanejšie patria

• Acesulfám K (E950)

• Aspartam (E 951)

• Cyklamáty (E952)

• Sacharín (E 954)

Aspartam je umelé sladidlo, často označované ako E951.Toľko medializovaný ako bezpečná, chutná náhrada cukru so zárukou schudnutia. Je to však pravda?

Pôvodne predávaný pod značkou NutraSweet, aspartam bol schválený na použitie v potravinárskych výrobkoch v 80. rokoch minulého storočia ako náhrada cukru. V prípade aspartamu je energetická hodnota rovnaká ako u sacharózy, no mnohokrát sa dočítame informácie o tom, že je nízkoenergetický. Je dokázané, že 60 kilogramový človek môže denne prijať 2,5 gramu aspartamu. Možno vás prekvapí, že jeho kalorická hodnota je rovnaká ako pri cukre: 1 gram obsahuje 4 kcal. Aspartam stimuluje chuťové poháriky na jazyku rovnakým spôsobom ako cukor.

V súvislosti s aspartamom bolo vykonaných veľa štúdií, ktorých výstupom bolo zistenie, že táto látka zvyšuje chuť do jedla. Narušuje schopnosť organizmu regulovať príjem stravy a výsledkom je obezita. Okrem toho táto látka údajne vyvoláva rakovinu, leukémiu, vznik nádorov. V Spojených štátoch amerických organizácia FDA - organizácia pre potraviny a lieky, vytvorila stránku, kde obyčajný spotrebitelia zadávajú nepríjemnosti spojené s konzumáciou potravín, ktoré obsahujú aspartam. Sú to hlavne nízkokalorické produkty, pudingy, cukríky, jogurty, žuvačky, cukrovinky, čajové zmesi, ovocné nápoje, limonády, nealkoholické nápoje, ale aj ovocné pivo, multivitamínové šumivé tablety.

Uvedené poruchy:

• Bolesti hlavy

• Migréna

• Nespavosť

• Rozostrenie zraku

• Podráždenosť

• Úzkosť

• Výpadky pamäte

Štúdia American Journal of Industrial Medicine z roku 2014 sa zameriava na možné karcinogénne účinky aspartamu a požaduje prehodnotenie jeho užívania v potravinovom priemysle.

Ďalšia štúdia Journal of Neuropathology & Experimental Neurology skúmala spojenie medzi užívaním aspartamu a vznikom mozgových nádorov, keďže existuje korelácia medzi zvýšením používania umelých sladidiel a hlavne aspartamu a zvýšeného výskytu vzniku nádorov v USA.

Jediným efektívnym spôsobom ako bojovať s touto látkou je obmedziť jeho príjem. Ak máte pocit, že niektorá z komplikácií sa vyskytuje aj vo vašom prípade, obmedzte príjem potravín, ktoré túto látku obsahujú a pozorujte na sebe zmeny. Lebo ako častokrát môžete v našej ambulancií počuť, práve ústami si kopeme svoj vlastný hrob...