Zachytiť príznaky včas. Rakovina hrubého čreva
Aj keď je rakovina hrubého čreva, hneď po rakovine pľúc, druhou najsmrteľnejšou, patrí medzi jednu z ľahko diagnostikovateľných chorôb a v skorých štádiách je veľmi dobre liečiteľná. Väčšina pacientov, ktorým je tento typ rakoviny diagnostikovaný má viac ako 60 rokov, avšak nevyhýba sa ani tým mladším. Kolorektálny karcinóm označuje rakovinu hrubého čreva (kolon) a konečníka (rektum), čiže sa môže nachádzať v ktorejkoľvek časti hrubého čreva vrátane konečníka. Presná príčina vzniku nie je jednoznačná, ale môžeme povedať, že ide o multifaktoriálne ochorenie - na vzniku ochorenia sa podieľajú viaceré rizikové faktory, medzi ktoré patrí:
a) Vek: riziko sa zvyšuje vekom a rastie najmä po 50. roku života. Až 80 - 90 % kolorektálnych karcinómov sa vyskytuje u ľudí nad 50 rokov.
b) Pohlavie: u mužov je incidencia kolorektálneo karcinómu vyššia, pričom u nich prevažuje karcinóm konečníka, zatiaľ čo u žien je častejšia rakovina hrubého čreva.
c) Genetická predispozícia: výskyt u príbuzných I. stupňa zvyšuje riziko vzniku 2 - 3x (riziko je ešte väčšie ak niekto z príbuzných ochorel vo veku menej ako 45 rokov).
d) Výživa a stravovanie: rozdiely medzi populáciami v rôznych krajinách s odlišnými stravovacími návykmi jednoznačne potvrdzujú, že faktory výživy patria medzi najvýznamnejšie faktory vzniku kolorektálneho karcinómu. Najčastejšie ide o:
- nadmerný energetický príjem
- vysoká spotreba tukov
- nedostatok ovocia, zeleniny, vlákniny
- nevhodná úprava potravín - vyprážanie, grilovanie
e) Nedostatok fyzickej aktivity, sedavý spôsob život
f) Fajčenie:
g) Alkohol
h) Ďalej môže k vzniku prispievať aj chronické zápalové ochorenie čriev - najmä ulcerózna kolitída, výskyt polypov v hrubom čreve, cukrovka, dlhodobý stres a pod.
Príznaky kolorektálneho karcinómu často nebývajú výrazné ani trvalé, často sú prerušované, striedavé a zdanlivo bezvýznamné. Človek ich často prehliadne alebo ich dáva do súvislosti s inými vplyvmi (zlá strava, stres, hemoroidy a pod).
- hnačka, zápcha alebo ich striedanie
- pocit neúplného vyprázdňovania čriev
- svetločervená/tmavočervená krv v stolici
- bolesti v brušnej oblasti bez značnej príčiny
- dyskomfort v bruchu, meteorizmus
- úbytok hmotnosti bez zjavnej príčiny
- permanentná únava
- nechuť do jedla
- anémia
Rakovina hrubého čreva je pomerne dobre diagnostikovateľná, ale aj tak čísla jej výskytu sú hrozivé. Pritom skríningový test na jej odhalenie preplácajú zdravotné poisťovne aj v rámci štandardnej preventívnej prehliadky u obvodného lekára u pacientov starších než 40rokov. Mali by ste ísť na preventívnu prehliadku, no vždy je niečo prednejšie a dôležitejšie? Robíte chybu. Nekašlite na preventívne prehliadky, nepodceňujte testy, ktoré ste dostali od lekára. Opakované a včasné vyšetrenia dnes vďaka modernej diagnostike umožňujú, aby sa ochorenie zachytilo už v počiatočnom štádiu. "V prípade, že sa rakovina konečníka a hrubého čreva zachytí v počiatočnom štádiu, limitovanom na črevnú stenu, zachráni sa až 96 % pacientov," docent Huorka, prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti. "V druhom štádiu je to 70 %, v treťom 30 a v poslednom štádiu, so vzdialenými metastázami, je to už len 10 % postihnutých."
